Lillmusties Kennel
Svensk Lapphund sen 1971
 
 
Hem / Om oss
 

Om oss
Våra hundar

Nyheter
Valpar
Utställning

Aktiviteter

Fotogalleri
Gästbok

Uppdaterat

 

 

 

 

Vi på Lillmusties Kennel är jag, Ingrid, och min man Gert. Våra tre barn har nu flyttat hemifrån, de är uppväxta med svensk lapphund och har varit riktigt aktiva inom olika områden med rasen. Min första svenska lapphund fick jag 1971. Då bodde jag hemma hos mina föräldrar i  Fridhem /Malmö. 1987 flyttade vi från Malmö till vårt hus utanför Trelleborg, som heter Villa Fridhem. Nu har det blivit ett antal hundar under åren, både tikar och hanar.  Våra hundar är självklara familjemedlemmar hos oss.


1994 fick ELLA vår första svensklapphundskull. 2014 får vi vår 17:e valpkull. Det krävs 100% av vår tid och det lägger vi mer än gärna på våra valpkullar. Vi vill följa våra ”valpar” framåt i livet, för att se hur vårt arbete med rasen utvecklas. Och för att hjälpa våra valpköpare till en bra start. Vi har valt att leva med denna härliga ras, då har vi självklart valt att leva för att göra vårt yttersta för rasens bästa. Så att även våra barn har en framtid med rasen.


Vår ras är en väldigt gammal Svensk nationalras, Nordens äldsta ras. Trots att den är en så gammal ras, är den väldigt sällsynt. I dag är det en raritet att äga en Svensk Lapphund. Det föds inte många valpar om åren.

Vi har haft lyckan att föda fram mentalt stabila hundar som även har stora framgångar på utställningar i Norden och Europa. Mentaliteten är  viktig! En hund ska fungera och vara stabil i alla lägen.
Vi går kurser med alla våra hundar, så att alla får sin ”egen” tid. Det blir alltid valpkurser. Agility, Rallylydnad, klickerkurser och kontaktträning blandar vi, beroende på årstider. Vi ser också att våra valpköpare går någon kurs.


Gert är dessutom ”planeraren”, fixaren och den som håller ordning på alla papprena.
 Själv har jag gått Svenska Kennelklubbens uppfödarutbildning, det innebär kurser och föreläsningar inom: Avel, Genetik, Juridik, Anatomi, Hundens beteende, Näringslära, Etologi, Uppfödning och valpning. Jag är även utbildad valpinstruktör samt utbildad i ”Anatomi och rörelselära” för domare,  inofficiella utställningar.
2002 blev jag invald i Sydskånska Kennelklubben, i styrelsen och i uppfödarkommitén, där jag sedan 2011 är sammankallande. Dessförinnan  var jag vice ordförande i Svenska Lapphundklubbens centralstyrelse, samt ordförande och sekreterare i södra distriktet ( 1992-2002 ).


Första hunden (1971) var döpt till Mustie, därav kommer vårt kennelnamn, Lillmusties, som är godkänd och registrerad i Svenska Kennelklubben. Vi följer SKK:s och Jordbruksverkets avtal och grundregler.
Är ni intresserade av Svensk Lapphund hjälper vi er gärna. Välkomna till oss för att prata hund.

Kennel reportaget. Lapphundklubbens tidning.

Ett stort repotage i Hundsport nummer 3 2006. Vi vill Tacka Camilla Sedin så hemskt mycket för text, foto och ett fint repotage om oss och våra hundar.