Lillmusties Kennel
Svensk Lapphund sen 1971
 
 
Hem / Aktivitet / Juniorhandling
 

Aktiviteter

Juniohandling
Agility
Uppvisningar
Handlerhjälp?


 

 

 

Juniorhandling

Vad är Juniorhandling?

Juniorhandling är en tävling för ungdomar mellan 10 och 18 år. Tävlingen går ut på att framhäva hundens positiva sidor så att den ser så bra ut som möjligt. Detta kontrollerar domaren genom olika sorters figurer och rörelsemönster.

Den gyllene regeln i juniorhandling är:
Hunden ska alltid vara mellan handlern och domaren.

Detta kan betyda att handlern kan bli tvungen att byta hand för kopplet samt att själv gå runt hunden mm.


Evelina och Ellinore har tävlat många år med framgång på Kennelklubbens utställningar. De har varit handler för väldigt många olika raser. Nu håller båda handlerkurser, både för vuxna samt ungdomar.

Evelina var Domare på Sofiero och dömde då juniorhandling. Året efter, alltså 2006 var det Ellinore som dömde juniorhandlingen på Sofiero båda dagarna. .

 

 Evelina dommare på Sofiero

 

 

Ellinore vann Sydskånska Mästerskapet 2005 som var Ellinore sista år att tävla. Utbyteshundar var Pyrreneer som Vi´skalys Kennel lånat ut. Ellinore deltog i själva tävlingen med Svenka Lapphunden Mustie.

 

 

 

 

 

 

 Ellinor Sydskånsk Mästarinna 2005

I december var det SM, finaltävling i Stockholm i samband med Kennelklubbens utställning. Ellinore tävlade med Svenska Lapphunden Mustie.

När det återstod fem stycken, därav Ellinore, fick de Bostonterrier som utbyteshund. Ellinore gjorde en mycket fin uppvisning och VANN tävlingen. Ellinore kvalificerade sig till VM på Cruft´s i England.


CRUTT´S 2006
Skrivet av Ellinore, Ingrid Bååth
och Stefan Harde

Efter månader av väntan och timmar av spänning och nervositet var det äntligen dags att ge sig av till England för junior handling finalen på Cruft´s. Fredagen den 10:e mar var det dags att ta flyget från Kastrup. Efter att ha landat i England och kommit till hotellet var det dags för ett möte med information angående helgen.
När detta var färdigt kördes samtliga deltagare med buss til Cruft´s där vi alla samlades och Masterfood bjöd på en mycket fin middag.
Som brukligt startade talen efter middagen, och först ut var vår domare, Steven Seymour som flyttat till Storbritannien från Australien.
Under tidigt 70-tal började han som tonåring visa sin mammas bagles och griffoner. Han har varit starkt engagerad i juniorhandlingskommiten i Sidney och började som domare 1986. Steven har dömt över hela världen och han poängterade att han alltid tänker efter och försöker uppmuntra och rådge varje junior handler som ställer för honom.
Därefter gick varje handler upp och presenterade sina tal och därefter byttes gåvor från alla deltagares länder. Avslutningsvis samlades samtliga deltagare för fotografering och sedan var det dags för transport tillbaka till hotellet och läggdags.

Lördag morgon var det tidigt upp för att hinna med frukost. Klockan 08.00 körde bussen till utställningen, där man hade en hel dag för rundvandring på denna stora underbara utställning. Efter en lång dags promenerande och många inköp samlades man kl 19.00 för genomgång av utställningsplatsen. När detta var färdigt var det åter dags till hotellet och klockan 22.00 var det dags för mat, och därefter sängdags.

 

Söndagen började lika tidigt. Alla nervösa ungdomar fick gå till platsen de skulle tävla på och invänta hundarna de skulle få. För vissa tog det lång tid innan hundarna kom men till slut hade alla kommit på plats. Nu fanns det tid och möjlighet till enskild träning. Jag hade valt att använda mig av en av de raser jag är säker på, så det blev en bichon frisé.
Ellinor med en bichon frisé.

Tävlingen började och alla kom in i ringen och ställde upp. Det var mycket människor kring ringen och det är verkligen en speciell känsla att stå där, mitt i ringen, på världs finalen på Cruft´s och representera sitt land. Vid varje genomgång fick deltagarna gå en triangel, ställa upp och sedan i rörelse gå runt i ringen. Efter samtliga bedömts var det dags att byta hund. Jag tilldelades en golden retriver och samtliga fick en kort paus som man lärde känna sin hund på.
Ellinore med Mustie

När det var dags för andra bedömningsomgången gick samtliga in med sina nya raserna i finalringen och fick gå fram och tillbaka framför domaren samt runt i ringen. När detta var gjort bytte vi tillbaka till den första rasen vi hade och kom in igen. Domaren plockade ut åtta stycken ekipage och av dessa placerade han tre. På tredje platsen kom representanten från Irland, och på andra platsen Canada och som slutgiltig vinnare placerades deltagaren från Sydafrika. När det lugnat ner sig lite var det dags för fotografering av samtliga deltagarna tillsammans. Under gruppfinalerna fick samtliga junior handlers komma in i ringen och ställa sig på rad och där togs även vinnaren fram.
Alla deltagare på middagen
Efter en dag full av intryck, spänning och nervositet kändes det riktigt skönt att sent på kvällen komma tillbaka till hotellet för en sen middag, en välbehövlig dusch för att sedan stöpa i sängen.

Måndag var det hemresa som gällde och det kändes skönt att få komma hem till familj, vänner och hundar för en kort artighetsvisit innan klassresan till Frankrike några dagar senare samma vecka.

Cruft´s var en stor upplevelse och det var en fantastisk känsla att vara där och få ha möjligheten att representera Sverige. Det är ett minne som jag kommer att vårda ömt och alltid tänka tillbaka på. Avslutningsvis vill jag tacka alla som hjälpt till och stöttat mig under årens lopp och till domaren Richard som trodde på mig och gav mig denna chansen.

Ellinore Bååth

Presenterna från deltagarna på hotellet